Bliv god til matematik på internettet


Pensum i matematik er meget internationalt. Selvfølgelig kan der være nogle forskelle i præcis hvilket stof der gennemgås, og på hvilken måde, de forskellige lande imellem, men overordnet set er det jo den samme teori der skal læres. En af fordelene ved dette er, at det gør at du har rigtig gode muligheder for at søge hjælp på nettet, for der er med garanti andre der har stået over for netop de udfordringer du har her og nu. I det følgende vil vi kort nævne nogle kilder der kan være gode (og sjove!) at bruge som supplement til den daglige undervisning især for dig i gymnasiet, men også folkeskolen og til dels videregående uddannelser. En del af materialet er på engelsk, men fagordene ligner de danske så det er lettere end du tror.


Khan Academy: matematikkens YouTube

Khan Academy (khanacademy.org) er en gratis side der indeholder et meget stort antal gennemarbejdede og pædagogiske undervisningsvideoer inden for en lang række fag, men matematik er en af deres stærkeste emner. Der er ganske meget materiale, men det er fint struktureret så det er muligt at få et overblik på kort tid. Ud over videoerne er der også en lang række opgaver, som du kan bruge til at teste dig selv, og siden er flink til at foreslå emner du bør kigge på som det næste, eller som du bør kigge på først hvis du synes en bestemt video var for svær.


Khan Academy er en oplevelse du ikke bør snyde dig selv for, og videoerne er sjældent over 10 min lange, så du kan bruge det som et behageligt afbræk i lektielæsningen.

Studieportalen: et forum af ligesindede

Studieportalen (studieportalen.dk) kender du måske allerede - hvis ikke bør du helt sikkert tage et kig på det. Siden indeholder både et forum, hvor du ofte kan få kompetente svar på dine spørgsmål, og et meget stort antal opgavebesvarelser, noter og lignende. Det eneste du skal være opmærksom på er at materialet generelt er stillet til rådighed af andre elever, så brug din kritiske sans og tag ikke hvad som helst for gode varer. Med lidt sund fornuft kan siden dog tjene som en rigtig god inspirationskilde og hjælp til dine opgaver. Når du har fået styr på stoffet så hjælp gerne ved at svare på andres spørgsmål i forummet - at kunne forklare stoffet til andre er ofte den bedste test af ens egen forståelse.Wolfram Alpha: den avancerede regnemaskine

Wolfram Alpha (wolframalpha.com) er et slags matematik-leksikon med beskrivelser og egenskaber af den funktion du slår op. Når du går ind på siden vil du ligesom på Google blive mødt med et søgefelt og her skriver du på engelsk, hvad du gerne vil regne ud. For eksempel kan du skrive "3x^2 + 2x - 5 = 0” og så får du både løsningen til ligningen, en pæn graf og omskrivninger af udtrykket. På overfladen kan siden virke lidt nørdet -- den bruges også af matematikstuderende -- men den store styrke ligger i alle de ekstra informationer du automatisk får. Prøv for eksempel at skrive "sin(x)": her får du ud over grafer også den afledte og integrerede funktion, dens periode, om den er lige eller ulige samt en masse andre informationer som nok først er relevant på videregående uddannelser.


Der er naturligvis mange andre steder end ovenstående hvor du kan finde hjælp på internettet, og det kan varmt anbefales at bruge Google flittigt til at finde de værktøjer du mangler, hvad end det er et program til træning i hovedregning eller en oversigt over den lille tabel. Når først du har udviklet en god fornemmelse for hvordan du bedst søger vil du ofte hurtigt og effektivt kunne finde det skal bruge.Wikipedia: hurtigt og pålideligt opslagsværk

Du bruger utvivlsomt allerede Wikipedia i mange andre sammenhænge, men måske har du ikke været opmærksom på at der faktisk ligger ganske meget information om matematik - særligt i den engelsksprogede version. Kvaliteten er høj og i praksis kan Wikipedia bruges som et effektivt opslagsværk til for eksempel formler og beviser. Det er også ofte et godt udgangspunkt for at undersøge i hvilke andre sammenhænge et emne anvendes. Den største udfordring er nok at måden matematikken skrives på varierer meget både indbyrdes og i forhold til det du kender fra skolen/gymnasiet.

Momonix: hovedregnings træningscenter

At være hurtig til hovedregning kan spare dig mange kostbare minutter til eksamener og prøver. Har du problemer med hovedregningen er der en del værktøjer på nettet, der kan hjælpe dig med træningsopgaver. En af de gode er momonix (momonix.com/calc), som på en let og overskuelig måde giver dig regnestykker af forskellig type og sværhedsgrad; det er nem træning, som kan passes ind i de små pauser. Siden indeholder også en række tips til, hvordan du bedst træner. Siden er på engelsk, men lige netop med hovedregning gør det næppe den store forskel.


Der er selvfølgelig mange andre matematik-ressourcer på internettet så det er bare om at søge, hvis du mangler noget.